Kujtesë historike

Si sot, më 17 Muharrem 855, i Lavdishmi Sulltan Mehmet Fatih, u kurorëzua për herë të dytë si Sulltan i Hilafetit Osman, pas vdekjes së Sulltan Muradit II, i cili hoqi dorë nga drejtimi i hilafetit dhe ia dorëzoi të birit, pas triumfit kundër hungarezëve në betejën e Varnas, në vitin 848 h.

Sulltan Mehmet Fatihu i dha goditjen përfundimtare Perandorisë Bizantine, pas një jetëgjatësie prej 11 shekujsh.