Në fenë e të parëve… (2)

14/06/2020

“Kujtesa popullore e Shkodrës na sjell fjalët e veprimtarit dhe intelektualit të Rilindjes, Mati Logoreci (1867-1941), mësues i shkollës së parë shqipe në Prizren (1888): “Ne katolikët (shqiptar) ekzistojmë në sajë të myslimanëve. Po të […]

Në fenë e të parëve… (1)

13/06/2020

“Organi i zyrës së Ipeshkvisë së Kosovës shkruante për periudhën osmane se Halifi dhe Porta e Lartë i kushtuan rëndësi të madhe tolerancës fetare, në kohën kur Evropa mesjetare ishte përgjakur në fanatizmin fetar të […]

Zimitët (2)

08/06/2020

Që nga formimi i shtetit (osman) numri i komunitetit zimmî rritej vazhdimisht, sidomos pas pushtimit të Stambollit, kështu që një numër i komsiderueshëm i këtij komuniteti ishte i pranishëm deri më rënien e shtetit osman. […]

Zimitët (1)

04/06/2020

Gjatë periudhës së inkorporimit të një shteti në territorin islam, jomuslimanët mund të shkonin kudo që dëshironin, ose të nënshkruanin një kontratë me shtetin islam dhe të vazhdonin të jetonin atje duke respektuar kushtet e […]

Bashkëjetesa ndërfetare midis shqiptarëve

03/06/2020

“Bashkëjetesa ndërfetare ka shoqëruar procesin e përhapjes shkallë-shkallë të islamizimit në mesin e shqiptarëve. Kalimi jo në masë dhe jo i menjëhershëm i shqiptarëve në besimin e ri flet në të mirë të tezës, se […]